Όπως έχετε ενδεχομένως ακούσει ή διαβάσει, το Βόρειο Σέλας είναι ένα φυσικό φαινόμενο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και κατά συνέπεια να σας εγγυηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα (εκτός από το προφανές, δηλαδή την τύχη) που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας πριν ξεκινήσετε την ταξιδιωτική σας περιπέτεια στο κυνήγι του Σέλαος, και προκειμένου να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες για να το δείτε!

Ποια είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου; Σύμφωνα με έναν γενικό κανόνα, η περίοδος από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως και τα τέλη Μαρτίου είναι μακράν η καλύτερη εποχή από πλευράς καιρικών συνθηκών. Μετά από εκτεταμένη προσωπική μου έρευνα, θα ήθελα να σας προτείνω το διάστημα από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τα μέσα Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί: Ήδη από τον Σεπτέμβριο οι νύχτες γίνονται όλο και πιο μεγάλες, ο ουρανός είναι ακόμα απαλλαγμένος από σύννεφα και επιπλέον η έλλειψη χιονιού (Σημείωση: οι νύχτες είναι πιο σκοτεινές χωρίς χιόνι) είναι παράγοντες που καθιστούν την συγκεκριμένη περίοδο ως την πιο ευνοϊκή.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η γεωμαγνητική δραστηριότητα που δημιουργεί το φαινόμενο είναι εξαιρετικά υψηλή.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα υπέρ του φθινοπώρου είναι το γεγονός ότι το κρύο της νύχτας είναι ακόμα σε ανεκτό επίπεδο. Αυτό θα σας επιτρέψει να παραμείνετε με μεγαλύτερη άνεση σε εξωτερικό χώρο για όσο χρειαστεί (και πιστέψτε με, σίγουρα θα χρειαστεί!!!) κυνηγώντας αλλά και -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θαυμάζοντας το Βόρειο Σέλας.

Η έλλειψη πάγου στις λίμνες και τα ποτάμια θα σας χαρίσει καταπληκτικές φωτογραφίες με την αντανάκλαση του Σέλας επάνω στο νερό. Και φυσικά, το σημαντικότερο! Το φθινόπωρο θεωρείται τουριστικά νεκρή περίοδος, κάτι που θα κάνει το ταξίδι σας ακόμα πιο οικονομικό.

Ποια είναι η καλύτερη περιοχή; – Η Ζώνη του Βόρειου Σέλας εκτείνεται πάνω από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη Γροιλανδία και τον Καναδά, δίνοντάς σας ένα πλήθος επιλογών! Ξεκινήστε επιλέγοντας τον αγαπημένο σας προορισμό και στη συνέχεια ψάξτε να βρείτε στον χάρτη την ακριβή τοποθεσία όπου θα θέλατε να επισκεφθείτε, δοκιμάζοντας παράλληλα και την τύχη σας! Προσωπικά έχω ταξιδέψει (και έχω δει με επιτυχία το Βόρειο Σέλας) τόσο στην Ισλανδία όσο και στη Φινλανδία. Αλλά για τις ανάγκες αυτού του άρθρου, θα επικεντρωθώ στην πιο πρόσφατη επίσκεψή μου και θα σας δώσω μερικές συμβουλές για τη Φινλανδία!

Το ιδανικό μέρος λοιπόν στη Φινλανδία είναι η Λαπωνία, ακριβώς πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Και το Χωριό του Άγιο-Βασίλη ή η (πιο οικονομική) πόλη του Ροβανιέμι μπορούν να αποτελέσουν εξίσου μια ιδανική βάση για το ταξίδι σας. Και στις δύο αυτές περιοχές οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γεμίσουν τη μέρα τους με ένα πλήθος από δραστηριότητες, ενώσω περιμένουν για την τέλεια νύχτα όπου το Βόρειο Σέλας θα λάμψει πάνω από τον Φινλανδικό ουρανό!

Όσο απίστευτο κι αν ακουστεί, δεδομένου ότι η φωτορύπανση των πόλεων καθιστά το φαινόμενο λιγότερο ορατό, είναι γεγονός ότι έχει επανειλημμένως αναφερθεί ορατότητα του Βόρειου Σέλας ακόμα και στο κέντρο της πόλης του Ροβανιέμι. Κάτι που μπορώ να επιβεβαιώσω και εγώ η ίδια, αφού το Σέλας έλαμψε πραγματικά πάνω από τον ουρανό της πόλης τη νύχτα της 7ης Οκτωβρίου και ενώ ήμασταν κι εμείς εκεί!

Ενημέρωση για τη δραστηριότητα αλλά και την ορατότητα του Βόρειου Σέλας – Μιλώντας για ένα φαινόμενο που αποτελεί συνδυασμό γεωμαγνητικής δραστηριότητας και καιρικών συνθηκών, είναι αυτονόητο ότι η οποιαδήποτε πρόβλεψη αποκτά αξία στην συγκεκριμένη περιοχή που (θα) βρισκόμαστε και λίγες μόνο ώρες πριν εξελιχθεί το φαινόμενο. Τούτου λεχθέντος, καλό είναι να εξοπλίσετε το κινητό σας με δύο εξαιρετικά χρήσιμες εφαρμογές:

Aurora – Αυτή η εφαρμογή εντοπίζει αυτόματα την τοποθεσία που βρίσκεστε και παρέχει σε πραγματικό χρόνο στατιστικά στοιχεία, δείκτες, καθώς επίσης και έναν χάρτη με τη δραστηριότητα του Σέλαος σε παγκόσμια κλίμακα! Παράλληλα γίνεται υπολογισμός της πιθανότητας ορατότητας του φαινομένου σε τρέχον αλλά και μελλοντικό χρόνο, ενώ επισημαίνονται και οι καλύτερες τοποθεσίες για να δείτε το Βόρειο Σέλας «αυτή τη στιγμή».

nlalert.fi – Αυτή η εφαρμογή χρησιμοποιεί ένα δίκτυο αισθητήρων που έχουν τοποθετηθεί σε όλο το εύρος της Λαπωνίας προκειμένου να σταλούν στους χρήστες ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο κάθε φορά που το Βόρειο Σέλας είναι ορατό στον Φινλανδικό ουρανό! Η εφαρμογή αυτή μπορεί επίσης να σας δώσει μια πρόβλεψη για την γεωμαγνητική δραστηριότητα της περιοχής, τις καιρικές συνθήκες και ως εκ τούτου και την πιθανότητα ορατότητας του Βόρειου Σέλαος.

Πόσο θα μου κοστίσει να δω το Βόρειο Σέλας – Δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι απρόβλεπτο από τη φύση του κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι θα το δείτε. Επομένως, η προσωπική μου πρόταση είναι να οργανώσετε ένα ταξίδι χωρίς να έχετε το Βόρειο Σέλας ως τον μοναδικό στόχο σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, στη δυσάρεστη περίπτωση που το Σέλας δεν εμφανιστεί, τουλάχιστον δεν θα επωμιστείτε το κόστος ολόκληρου του ταξιδιού ως μια μεγάλη απώλεια.

Αλλά ας σκεφτούμε θετικά και ας υποθέσουμε ότι θα έχετε την τύχη με το μέρος σας! Πόσο θα σας κοστίσει να δείτε το Βόρειο Σέλας; Τα καλά νέα είναι ότι και εδώ έχετε μια ποικιλία επιλογών:

Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια εκδρομή με γκρουπ. Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως σας παραλαμβάνουν από το κατάλυμα σας, σας προσφέρονται ειδικά ζεστά ρούχα και κατόπιν μεταφέρεστε στα καλύτερα σημεία της περιοχής από όπου θα μπορέσετε δυνητικά να παρακολουθήσετε το Βόρειο Σέλας. Ανάλογα με τον τύπο της εκδρομής που θα επιλέξετε, ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνεται δωρεάν BBQ αλλά και δωρεάν φωτογράφιση κάτω από το Σέλας. Υπάρχουν επίσης εκδρομές που σας δίνουν τη δυνατότητα να οδηγήσετε ένα snowmobile, να κάνετε βόλτα με βάρκα ή ακόμα και να επιπλεύσετε με ειδική στολή πάνω σε μια λίμνη! Η απλούστερη και επομένως πιο οικονομική εκδρομή θα σας κοστίσει περίπου 65 € ανά άτομο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να οδηγήσετε και να αναζητήσετε το Σέλας μόνοι σας. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε να έχετε κάνει εκτεταμένη έρευνα για τα σημεία της περιοχής με την καλύτερη ορατότητα, βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα σας είναι αρκετά ζεστά και (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) προετοιμαστείτε να οδηγήσετε στο χιόνι. Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει ως μοναδικό κόστος αυτό της ενοικίασης και κίνησης του αυτοκινήτου, αλλά για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας φροντίστε να έχετε προηγουμένως ελέγξει την πρόβλεψη για την ορατότητα του Βόρειου Σέλαος τη συγκεκριμένη νύχτα.

Κατόπιν, αναζητήστε ένα μέρος που θα σας προσφέρει ένα σκοτεινό και ευρύ πανόραμα. Αν κινηθείτε στη Φινλανδική Λαπωνία, θα ήθελα να σας προτείνω ένα πολύ ωραίο σημείο στην παραλία της λίμνης Norvajarvi. Εδώ θα βρείτε μια ξύλινη καλύβα που διατίθεται για δημόσια χρήση, κάτι που σας δίνει το πλεονέκτημα ότι θα μπορέσετε να ανάψετε φωτιά για να ζεσταθείτε! Επιπλέον, στην καλύβα θα βρείτε έναν βασικό εξοπλισμό για να κάνετε το δικό σας BBQ! Εσείς φροντίστε να φέρετε το φαγητό που θα ψήσετε!!!

Κλείστε τη διαμονή σας σε ένα γυάλινο ιγκλού. Τα γυάλινα ιγκλού είναι πολύ δημοφιλή σε ολόκληρη τη Λαπωνία, αλλά ταυτόχρονα και πολύ ακριβά! Πρόκειται για σουίτες με γυάλινους τοίχους ή οροφή, που προσφέρουν υπέροχη θέα στον νυχτερινό ουρανό (και καλώς εχόντων των πραγμάτων και στο Βόρειο Σέλας) από τη ζεστασιά και την άνεση του κρεβατιού σας! Αυτή είναι σαφώς και η πιο πολυτελής επιλογή, οπότε να είστε έτοιμοι να πληρώσετε κάτι ανάμεσα σε 250-500€ ανά ιγκλού (ή και ακόμα περισσότερο κατά την υψηλή περίοδο!).

Προσευχηθείτε ότι το Βόρειο Σέλας θα είναι ορατό από το κέντρο της πόλης! Με μηδενικό για εσάς κόστος!

Είναι το Βόρειο Σέλας τόσο εντυπωσιακό όσο φαίνεται στις φωτογραφίες; – Ναι και Όχι. Από την προσωπική μου εμπειρία τα χρώματα του Βόρειου Σέλαος φαίνονται πολύ πιο θαμπά με γυμνό μάτι από ότι μέσω του φακού μιας φωτογραφικής μηχανής και κατά συνέπεια στις φωτογραφίες. Αντί για το λαμπερό πράσινο χρώμα που περιμένουμε να δούμε όλοι, στην πραγματικότητα τα μάτια μας “διαβάζουν” ένα θαμπό άσπρο χρώμα, διάφορες (ίσως και τις 50J) αποχρώσεις του γκρι, μια ασημένια λάμψη και στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα ωχρό πράσινο χρώμα. Καλό είναι να τα γνωρίζετε όλα αυτά, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο!

Αλλά πριν αρχίσετε να σκέφτεστε ότι το Σέλας είναι αποτέλεσμα Photoshop (κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση), είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στο τι μπορούν να δουν τα μάτια μας στο σκοτάδι, σε σύγκριση με αυτά που μπορεί να “συλλάβει” μια φωτογραφική μηχανή. Ο αισθητήρας της κάμερας δίνει μια πιο δυναμική οπτική γωνία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού σε σχέση με τα ανθρώπινα μάτια. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Βόρειο Σέλας θα φαίνεται πάντα πιο πράσινο μέσα από την κάμερα (ή στις φωτογραφίες) από ό,τι σε γυμνό μάτι.

Ελπίζω πραγματικά να μην έχετε αρχίσει να απογοητεύεστε! Γιατί το Βόρειο Σέλας παραμένει εντυπωσιακό με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Και το σημαντικότερο όλων, το θέαμα αυτό καθ’ αυτό είναι κάθε φορά διαφορετικό! Έχοντας ήδη δει το Βόρειο Σέλας δύο φορές, μπορώ να μοιραστώ μαζί σας δύο εντελώς διαφορετικές εμπειρίες! Την πρώτη φορά το Σέλας φώτισε σταδιακά τον ουρανό δημιουργώντας μια τέλεια αψίδα σε σχήμα ουράνιου τόξου μέσα σε περίπου 20 λεπτά. Τη δεύτερη φορά τα φώτα κινούνταν κατά μήκος του ουρανού με μια σταθερή ταχύτητα που έμοιαζε πραγματικά με τον «χορό» για τον οποίο μιλάνε όλοι! Και στις δύο περιπτώσεις μείναμε αποσβολωμένοι, κοιτάζοντας με δέος αυτό που συνέβαινε, και χωρίς να μας ενδιαφέρει καθόλου η απόχρωση ή η ένταση των χρωμάτων.

Στον δρόμο της επιστροφής, το πιο σημαντικό πράγμα που πήραμε μαζί μας δεν ήταν σε καμία περίπτωση οι τέλειες φωτογραφίες που θα δείχναμε στους φίλους και στους ακόλουθους μας στο Instagram, αλλά το γεγονός ότι καταφέραμε να βρεθούμε εκεί και να θαυμάσουμε αυτό το υπέροχο θαύμα της φύσης με τα ίδια μας τα μάτια!

Για το τέλος, κάποιες επιπρόσθετες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Βόρειο Σέλας:

Το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά, έως μισή ώρα ή και ορισμένες φορές πολύ περισσότερο!

Το Σέλας μπορεί να είναι ορατό τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο ημισφαίριο. Το Aurora Borealis αναφέρεται στο φαινόμενο του Βορρά, ενώ το Aurora Australis σε αυτό του Νότου.

Το ιδανικότερο μέρος για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας στην Ευρώπη είναι το Tromso της Νορβηγίας όπου, εφόσον οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέψουν (σκοτάδι, χωρίς σύννεφα), το Σέλας είναι ορατό κατά ποσοστό 100%. Σημείωση: Στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας το αντίστοιχο ποσοστό ορατότητας του Σέλαος είναι 50%.

AUTHOR: Stavroula Anagnostopoulou.

SPECIAL THANKS TO travelvibe.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *